torsdag 22 januari 2009

TV-kockar - Per Morberg


Per Morberg, vicken kille, va?! Macho så att det förslår och lagar mat med lite av en rock'n'roll-attityd. Tidigare känd som skådespelare, har han gått och blivit teve-kock. Dock har bara det bara gått ett par-tre säsonger av hans program "Vad blir det för mat?" Men bland de svenska matlagarna på teve, måste jag säga att han har varit en frisk fläkt. Jag tror att hans teve-kock-karriär började med enstaka matlagningsinslag i ett jaktprogram på Tv4 plus, vilket man utvecklade till att bli ett helt eget program. Dock är det så att han har en gedigen kock-karriär bakom sig, han har gått på restaurangskola och har jobbat på många krogar i Stockholm (bl.a. Café Opera och Riche), och även i USA. Så han är inte någon novis vid spisen direkt, men som kock framför kameran är han desto nyare.

Man kan säga att hans matlagning karaktäriseras av rejäla tag. Det är inte så noga med mått, det är inte fettsnålt eller någon diskussion om nyttighet. Det är fokus på god mat och rejäl mat, lagad med bra råvaror. De recept han gör är sällan avancerade, snarare är det husmanskost och långkok, än haute cuisine eller molekylär gastronomi. Sådana teve-kockar finns det redan gott om och jag tror att Per skulle ha svårt att spela den rollen. Den person han visar upp i den här programserien verkar ligga nära Pers egen personlighet, men såklart är det tillspetsat och lite överdrivet för att göra bra teve av det hela.

Förutsättningarna för programmet är rätt annorlunda. Det är inspelat på den herrgård i Södermanland där Per bor, och mycket av den mat han lagar till verkar kunna odlas/jagas/plockas i närheten. Lyxigt att ha ett sånt skafferi i sin omgivning. Och på tal om lyx - det kök han huserar i är helt enormt. Som amatörkock blir man lätt avundsjuk när man ser hans kök. Stort och välutrustat med dyra prylar. För vilken hemmakock är inte prylgalen?

Men det som gör Per Morberg annorlunda i sin matlagning är snarare hans attityd och hans lekfullhet. Hela programmet präglas av en spjuveraktig skjuta-från-höften-känsla som är riktigt underhållande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar