lördag 24 januari 2009

En favorit

Ikväll på SVT2 är det en av mina favoritfilmer. Eternal Sunshine of the Spotless Mind heter filmen ifråga. Oväntat nog är det Jim Carrey som spelar huvudrollen. Nu är det här inte en pinfärsk rulle, och många har säkert redan sett den, men om ni mot förmodan har missat uppmanar jag er att kasta en glutt ikväll.

Filmens tema är historia, och hur våra livshistorier gör oss till de vi är. Frågan man ställs inför är om man skulle vilja radera jobbiga minnen och obehagliga upplevelser ur sitt minne. Huvudpersonen Joel upptäcker att hans före detta flickvän har genomfört just denna operation: hon har raderat alla minnen av honom och den relation de har haft tillsammans. I ett försök att hantera situationen inleder han processen att göra detsamma gentemot henne, men under processens gång börjar han inse att utan minnet av deras historia skulle han inte längre vara densamme. På ett ömsint vis skildras hur våra relationer med andra människor formar oss, de bra likväl som de dåliga erfarenheterna är alla delar av det som gör oss till hela personer.

Utöver att ha ett originellt tema, berättas det på ett vackert och originellt vis. Michel Gondry har regisserat filmen, och hans filmer är som oftast lite tillskruvade i bildspråket och lekfullt komponerade, detta är inget undantag. Att sedan filmens manus samskrivits med Charlie Kaufman (Being John Malcovich och Adaptation, t.ex) bäddar för en upplevelse utöver det vanliga. För det är verkligen Eternal Sunshine, utöver det vanliga. Ville bara säga det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar