söndag 18 januari 2009

Bönor att stilla be om.


Efter att ha tittat på ett matlagnings-program om bönor, blev jag lite sugen på att laga en av mina favoriträtter: pasta ai fagioli. Men det kan jag ju inte, eftersom köket fortfarande är delvis omonterat och delvis inte här. Istället tänkte jag bara slå ett slag för min favoritböna - borlottibönan. Det är en väldigt populär böna i Toscana, den och andra bönor. Jag har hört det ryktas att toscanaborna (toscaniter?) kallas för mangiafagioli eller bönätare. Man kan bara gissa varför.

Det är en så mångsidig liten baljväxt. Som jag har nämnt kan man med fördel ha den till pasta, gärna med lite lök, selleri och bacon, som man bara fräser på i lite olivolja, sen blandar man i de kokta bönorna (eller från en konservburk, om man är lite lat). Vänd ner den varma pastan, mal över lite svartpeppar, lite parmesan och så en skvätt riktigt god olivolja! Mat för en kung! Eller åtminstone mig. När jag första gången mötte kombinationen av bönor och pasta blev jag förvånad - jag var inte särskilt förtjust i tanken måste jag säga. Men till min förvåning blir de krämiga bönorna tillsammans med pastan en riktig fullträff. En klyfta vitlök passar också bra i rätten, om man känner för det.

Om man inte känner sig så modig att man vill kombinera bönan med pasta, kan man med fördel göra sallader på den. En som jag gillar är att blanda den med kokt potatis, grillade paprikor och persilja (och givetvis den obligatoriska trion salt, svartpeppar och olivolja). Kan ätas varm, ljummen eller kall och passar utmärkt som den är med lite gröna blad och bröd, eller till en bit kött. Apgott. Soppor kan man också ha borlottibönor i, en enkel bönsoppa med lite lök och tomater och buljong. Jättegott, och vad vi kallar för comfort food här i hushållet. Vad den svenska översättningen skulle vara vet jag inte (tröstmat?). Glöm inte att ringla lite olivolja över soppskålen innan ni äter bara.

En sista tanke jag har är att man borde kunna ersätta kikärter i hummus med borlottibönan. Båda har den där brödliknande och lite nötiga smaken, och bildar nog ett ganska liknande mos. Mysigt va? Man skulle kunna göra en variant på hummus, där man ersätter vitlöken, tahinen och koriandern med lite rostat lök, chili och persilja istället. Skulle nog kunna passa bra på en bit rostat bröd, tillsammans med lite grillade grönsaker. Bra sommarmat, tror jag. Kan fungera som en liten förrätt också. Men jag vet ju som sagt inte. Testa gärna och berätta för mig.

Sådär. Nu blev jag av med det mesta av mina matlagningsabstinenser. Puh.

2 kommentarer:

  1. Det är ju bara det att vissa magar inte tål bönor p g a den gasbildande effekten. Vad tar man istället? Eller kan man behandla bönorna så att de blir mindre "luftiga"?

    Rolf B

    SvaraRadera
  2. Jag har hört att viss luftighet kan undvikas om man äter bönorna tillsammans med majs. Nåt enzym som ska finnas i majsen motverkar gasbildning, enligt uppgift. Annars kan det också hjälpa med vissa örter, oregano och körvel sägs ha den effekten. Och ett tips till, att blötlägga och koka sina egna bönor ger mindre gas av bönan - särskilt om man ser till att koka bönorna i annat vatten än det man blötlade dem i.

    SvaraRadera