fredag 16 januari 2009

Ring P1

Ett problembarn i Sveriges Radio, eller vad man ska kalla det. Ring P1 är ett skumt program, vissa dagar är det fullt av rättshaverister och missnöjda gnällspikar - andra dagar får man briljanta inringningar (vilket ord!) av folk som är väldigt insatta i obskyra frågor. Många är kritiska mot Ring P1, och tycker att det är ett forum för trångsynta människor som vill klaga på allt och alla. Vissa har menat att programmet bör läggas ner. Men så mycket mer ryms inom programmet, och de värsta bigotterna får oftast mothugg av andra lyssnare. Det blir faktiskt allt som oftast en intressant debatt. Det allra bästa som hänt var ju när Kjell Albin Abrahamson (programledare) helt tappade hakan när vår gamle kändisspion Stig Bergling ringde in och ville berätta om sin syn på FRA-lagen. Det kan man kalla ett scoop!

Men den nivån är såklart ovanlig. Ofta tycker folk, snarare än argumenterar för saker och ting. Men det är väl det programmet är till för? Tycka i offentligheten. Dock är programmets kvalitet väldigt beroende av vem som är programledare. Hur de hanterar inringarnas svador är helt avgörande för om det blir njutbart (?) att lyssna. Även de till synes triviala problem kan bli intressanta om de bemöts på rätt sätt av programledaren. Vissa är mycket bättre än andra.

Den faktor som enskilt kan stjälpa en programledare är brist på allmänbildning. Om den som ska vara ett bollplank och kritisk granskare av det som sägs inte förstår vad frågan handlar om, så blir programmet helt platt och faktiskt ganska pinsamt. Den form av allmänbildning som krävs av programledarna går lite utöver vad man normalt kallar allmänbildning. De måste kunna relatera till vitt skilda saker, och man inser snart att väldigt mycket av det som sker i Sverige sker utanför de tre storstadsområdena. Att känna till de problem som kan drabba t.ex. äldre på landsbygden eller debatten kring rovdjursbekämpning är inte något man plockar upp genom att läsa DN varje morgon. De programledare som klarar sig allra bäst (om ni frågar mig) är Täppas Fogelberg och Kjell Albin Abrahamson. Täppas brukar få ta emot massor kritik, men om man lyssnar på hans program är han faktiskt väldigt bra på att få folk att uttrycka sina åsikter, även i frågor de inte alls tänkte prata om när de ringde in. Och vad det gäller Abrahamson så kan han genom sitt utlandsperspektiv (han är utrikeskorrespondent i Polen) ställa de svenska problemen i perspektiv som gör hans dialoger med inringarna mycket underhållande. Om ni bara ska lyssna under två veckor i år, gör det i sommar. Veckor 25 och 26 för att vara exakt - då svarar herr Abrahamson.

1 kommentar:

  1. Ring P1 är ju Sveriges Radios bästa humorprogram om du frågar mig. Man får sig alltid ett gott skratt...

    SvaraRadera