fredag 19 juni 2009

Köttvariant

Förra helgen var jag på Filosofidagarna i Lund, vilket är en slags kringresande filosoficirkus som slår upp sina tält i nån universitetsstad varannat år. Jag plågades av en svår förkylning och lätt tristess under hela helgen. När söndagens lunch skulle inmundigas var jag sugen på lunnaknake. För er som inte vet vad det är, och inte orkar klicka på länken - det är en korv. En korv med anor. Trots att det är en korv med anor väckte det viss uppmärksamhet att jag faktiskt ville äta korv. För det är inte fint nog, eller nåt. Jag vet inte varför, men många rynkar lite på näsan och antar en aningen fisförnäm attityd gentemot korv.

Om jag får säga mitt så är korv den ädlaste av köttprodukter. Det ska inte vara en korv med alltför stort köttinnehåll, för en hel del av korvupplevelsen ligger i att den inte är helt kött. Den måste fyllas ut med lite potatis, spannmål eller liknande, för att få rätt konsistens. Och köttet, ja. Frågan är vad det är för kött i en korv. När man var yngre äcklades man lite av tanken på att korven innehöll hjärta, lungor, eller tunga av gris och ko. Men egentligen är det väl det mest respektfulla och ansvarstagande man kan göra: att använda hela djuret. En del teve-kockar jag har följt brukar använda begreppet 'mystery-meat', och jag tycker att det passar bra. Och vad är väl godare än just mystiskt kött instoppat i en tarm? För det mystiska köttet verkar vara av en smakrikare sort än de ganska bleka och trista kotletter eller filéer som man stöter på i köttdiskarna annars.

Insikten om att det är godare och att det faktiskt är lite schysstare mot grisen/kon/fåret/geten att använda sig av allt, har gjort att jag inte längre räds inälvsmat lika mycket, så om ni någon gång äter köttfärssås hemma hos mig kan ni räkna med att det innehåller något mystery-meat. Nästa gång jag åker till Italien kanske jag till och med vågar mig på att äta trippa. För er som inte orkar klicka - det är någon eller några av ko-magarna som töms, rensas och kokas till oigenkännlighet. Gärna serverat i ett bröd. I Florens säljs denna delikatess som gatumat: istället för en kokt med bröd kan man ta sig en trippa-macka till lunch. Sugen?

4 kommentarer:

 1. Korv i all ära men efter att i lumpen ha fått korv i alla möjliga sammanhang tog det mig ett par år innan jag kunde ens känna lukten av korv. Men nu nästan 50 år senare äter jag korv med god aptit. Men du skrev inälvsmat - jag har provat den franska korven andouille (tror det stavas så) och den uppgavs innehålla mycket inälvsmat och den var förfärlig!! Bland mina favoriter finns tysk currywurst och vanlig dansk röd pölse. I övrigt äter jag bara korv vid enstaka tillfällen!!

  Rolf

  SvaraRadera
 2. Glömde säga att efter åtta år i Lund lärde jag mig att Lunnaknake är den korv som A-laget på Mårtenstorget äter för att få en matmässig återställare!!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att man ska vara snäll mot djur oavsätt om dem är ens husdjur eller om man ska äta dem...

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig, Johanna! Men om man ska äta dem så tycker jag att det är bäst att äta så mycket som möjligt, annars har de ju fått sätta livet till i onödan, så att säga.

  SvaraRadera